Ouders scheiden, kinderen niet! AUGUSTUS 2016


Een scheiding voelt voor kinderen als het wegvallen van de basis van hun leven, zonder dat ze het tegen hebben kunnen houden. De vanzelfsprekendheid vervalt. Normaal gesproken vraagt een kind zich niet af of er morgen weer voor hem zal worden gezorgd, maar enkele basiszekerheden (betrouwbaarheid, vertrouwen) verdwijnen bij een scheiding. Ze kunnen niet meer naar ‘huis’. Kinderen hebben het er maar mee te doen. Niet een paar jaar, maar de rest van hun leven.

Nu, na de zomervakantie begint het ‘gewone’ leventje weer. Ook de kinderen gaan weer naar school.  Hoe zorg je ervoor dat de kinderen hun ‘gewone’ leven voort kunnen blijven zetten?

Bijna alle gescheiden ouders worden geplaagd met de vraag of hun kinderen schade ondervinden van de scheiding. Scheiden doet pijn, voor ouders en hun kinderen. De manier waarop ouders de scheiding aanpakken en verwerken, bepaalt in hoge mate hoe het met hun kinderen gaat, nu en in de toekomst. Daarbij zijn ouders geneigd het verdriet van hun kinderen te onderschatten.

Existentiële vragen die ontstaan over de nieuwe situatie;
-Hoe zorg ik ervoor dat we  samen ouder blijven en niet in een conflict belanden?
-Hoe kan ik mijn kinderen zo goed mogelijk ondersteunen?
-Welke afspraken moet ik maken met mijn ex-partner over mijn kinderen?
-Welke beslissingen moeten we samen nemen die in het belang zijn voor onze kinderen?

Kinderen en ouders voelen zich vaak machteloos. Ouders willen het beste voor hun kind, maar weten niet altijd hoe dit te bereiken. Kinderen voelen zich overgeleverd aan volwassenen die voor en over hen beslissen. Kinderen gaan ouders ontzien en ouders gaan de kinderen ontzien. Ontzien wil nog wel eens betekenen dat ze elkaar niet meer zien. Belangrijk is dat ouders leren onderscheid te maken tussen de problemen die zij hebben als partners en de problemen als ouders. Het mislukken van je huwelijk/relatie hoeft niet te betekenen dat je ook als ouder mislukt raakt!

Samengevat; Hoe kun je het beste omgaan met je ex-partner, zodat de kinderen er ‘wel’ bij varen?

Wij kunnen je helpen!

Wij geven je handvatten hoe je deze situatie het beste kunt aanpakken. Volg onze training om effectiever te communiceren , eigen emoties te herkennen, zodat je scheiding op een goede manier verloopt, er geen vechtscheiding ontstaat en jullie samen ouder kunnen zijn voor jullie kinderen.Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel, neem dat contact met ons op!

www.succesvolscheidennederland.nl

Kinder- en jongerentherapeut - Marloes Andriessen
A: Deken Swaensstraat 12, 5062 AL Oisterwijk - M: 06 15 528 303 - E: info@marloesandriessen.nl