Pubers en Ouders samen aan tafel

Jongeren en ouders, de weg naar elkaar goed begrijpen

Als ouder wil je graag helder communiceren met je kind. Jongeren interpreteren de boodschappen die ze krijgen op hun eigen manier. Zij ervaren hier gevoelens over en besluiten hoe te reageren. Die reactie is soms niet wat je als ouder ervan verwacht. Soms ontketent er een storm, soms wordt de boodschap al weer heel snel vergeten. Dat kan leiden tot onenigheid tussen beiden. Als ouder wil je het beste voor je kind. Maar op weg naar volwassenheid komt de ouder-boodschap niet altijd bij het ‘puberbrein’ aan.

Yoeri 15 jaar: “Waarom zeuren mijn ouders altijd zo?”

In deze fase van hun ontwikkeling namelijk het vormen van hun identiteit op weg naar volwassenheid,  zien ze ouders eerder als ‘vijanden’ dan ‘maatjes’. Dit is niet abnormaal, wel is het soms nodig om tools te hebben hoe hier anders mee om te gaan. Dit bevordert de sfeer in huis en er zijn minder ruzies.

De band met de ouders vinden ze wel belangrijk, maar je hoort er als ouder even niet bij. Daardoor kun je je als ouder soms erg onbegrepen voelen.

Isabelle 45 jaar: “Hij moet toch begrijpen dat dat gevaarlijk is?”

'Pubers en ouders samen aan tafel’ zal de weg naar elkaar beter begrijpen door de volgende stappen te nemen:

  • Erkenning; hoe kun je als ouder je kind beter begrijpen?
  • Contact maken; hoe doe je dit effectief en respectvol naar elkaar?
  • Vaardigheden leren: herken hoe je als ouder op je kind reageert en hoe je met elkaar op een gelijkwaardige manier kunt communiceren
  • Ervaren: voel hoe de relatie is en richt je op de positieve groei van de band tussen elkaar.
  • Hoe geef je grenzen aan?

 

Met deze stappen versterk je de band tussen jou en je kind, communiceer je met oog voor elkaar en elkaars gevoelens en krijg je meer inzicht in jullie onderlinge communicatie. Je leert hoe het onvolwassen en het volwassen brein werkt en wat de belangrijkste triggers zijn. Jullie leren elkaar beter begrijpen en bouwen aan een (nog) sterkere band!

In mijn praktijk heb ik veel ouders en jongeren deze stappen leren zetten. Het is fijn om te zien dat bij beide groepen tijdens dergelijke sessies het begrip verbetert en de band versterkt. Aan tafel met meer groepen of tijdens individuele sessies werk ik met ouders en jongeren op weg naar een beter begrip voor elkaar.

Image Map Scheiding Ouders Kinderen Jongeren
Kinder- en jongerentherapeut - Marloes Andriessen
A: Deken Swaensstraat 12, 5062 AL Oisterwijk - M: 06 15 528 303 - E: info@marloesandriessen.nl