"Ik heb zo’n angst dat ik faalbang ben!"  Mei 2015

Ook dit jaar gaan er weer bijna 200.000 jongeren in mei ‘op examen’. Voor sommige van deze kinderen is het een fluitje van een cent. Voor anderen wordt het buffelen… het moet er nét inzitten dat ze het halen: een 5,6 is ook een 6. Voor een kleine groep kinderen wordt het zweten. Zij staan misschien wel op een goed gemiddelde, maar het woord ‘examen’ alleen al zorgt voor veel stress en beven. Zwetende handjes, kloppende hartjes en bovendien tijdens het examen….een totale black-out. Weg zijn alle weken van blokken en leren. Weg is al het stampen, de ezelsbruggetjes en weg zijn alle gemakkelijke antwoorden op de vragen.

Deze kinderen lijden aan faalangst. Wat is dat toch?….angst om te falen. Waar zijn ze nu bang voor? Bang voor een slecht cijfers? Bang dat dan de ouders boos worden? Bang dat ze geen 9 maar een 8 halen? Deze kinderen zetten zichzelf zo onder druk, dat het daardoor juist fout gaat. Een selffulfilling prophecy…..Vaak zijn deze kinderen superslim, maar de angst voor het falen maakt dat ze zich helemaal blokkeren.

Maar we kunnen deze kinderen goed helpen. Door positief te zijn, ze zelfvertrouwen te geven en ze ontspanningsoefeningen te geven.

Juist in deze periode heeft het nog zin om deze kinderen wat handvatten en rust te geven om het examen in mei sterker tegemoet te gaan. Het leren van simpele ademhalingsoefeningen bijvoorbeeld. Want als je de adrenaline voelt stromen omdat je DENKT dat je het antwoord niet weet, dan kun je door een ademhalingstechniek jezelf weer rust geven. En de rust maakt je sterker, en een sterker kind is beter in staat een examen te doen.

Het moeilijkste is vaak nog het toegeven dat er sprake is van faalangst….maar laten we vooral niet bang zijn voor faalangst. Op een prettige en positieve manier is er veel winst te behalen.

Image Map Scheiding Ouders Kinderen Jongeren
Kinder- en jongerentherapeut - Marloes Andriessen
A: Deken Swaensstraat 12, 5062 AL Oisterwijk - M: 06 15 528 303 - E: info@marloesandriessen.nl